Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Chapelle Princesse Titine

Chapelle de la Princesse Titine

Prachtige laat-neoklassieke kapel van een voormalig hospice.

2 augustus 2021

De voormalige hospice, waar deze kapel deel van uitmaakt, werd gebouwd in verschillende fasen. Tijdens de bouw van het derde deel, werd omstreeks 1865 deze bijzondere kapel opgericht. Het enorme koepelgewelf en het laat-neoklassieke interieur van de kapel maken het een bijzonder interessant en uniek voorbeeld van architectuur in de regio. Ook bij latere uitbreidingen van het ziekenhuiscomplex werd er steeds voor gekozen om de kapel en haar toegang te behouden, juist vanwege het bijzondere architecturale karakter ervan.

Wat betreft het interieur van de kapel, verdient vooral het unieke 19de eeuwse neogotische hoofdaltaar een bijzondere vermelding. De kapel werd versierd met diverse polychrome beelden met hun muurplinten, veertien schilderijen van de kruisweg en een schilderij van de patroonheilige van de kapel en de hospice. Al deze versieringen zijn inmiddels verdwenen. Wel nog zichtbaar zijn de twee glasschilderingen uit 1900 in het koor en boven een van de sacristiedeuren. Het doksaal is een grote galerij, beschermd door een houten balustrade. Het kijkt uit over een deel van het heiligdom en is toegankelijk vanaf de bovenverdieping. Het entreeportaal en het monumentale trappenhuis van het oude hospice zijn een heel mooi voorbeeld van de gouden eeuw van ijzer in de tweede helft van de 19e eeuw.

De kapel was openbaar tot het vertrek, in 1968, van de Dochters van het Kruis. Sindsdien is het gereserveerd voor bewoners van het inmiddels tot rusthuis omgevormde ziekenhuiscomplex. Tijdens de hoogdagen genoot de kapel regelmatig het bezoek van een aantal leden van de koninklijke familie, die in de omgeving een buitenverblijf had.