Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Bureau Central

Bureau Central

Administratief gebouw van een Frans hoogovenbedrijf.

28 april 2019

Dit enorme pand behoorde toe aan het hoogovenbedrijf, dat meerdere vestigingen had in de streek. Over de geschiedenis van het gebouw zelf valt weinig informatie te rapen. Het oorspronkelijke gebouw werd opgericht in het laatste kwart van de 18de eeuw. Het kende enkele ingrijpende wijzigingen en uitbreidingen in de loop van de 19de en 20steeeuw. Het gebouw huisvestte het centrale bestuur en de administratie van het hoogovenbedrijf.

Begin jaren 1980 werd het inmiddels verouderde gebouw verlaten. Sedertdien is het verval er met rasse schreden vooruitgegaan, niettegenstaande de klassering ervan als erfgoed in 1987. Vooral de centrale hall met overwelfde lichtkoepel heeft sterk te lijden gehad van de elementen, die er vrij spel hebben. Het imposante gebouw, met lange, eindeloos lijkende gangen en diffuse lichtinval is een gedroomde locatie voor fotografen met een voorkeur voor verlaten en vervallen gebouwen.

Op het domein bevond zich oorspronkelijk ook het kasteel. Het behoorde toe aan de adellijke familie die eigenaar was van het bedrijf, maar dat werd enkele jaren geleden al gesloopt. Het ziet er naar uit dat dit mooie kantoorgebouw hetzelfde lot zal ondergaan, als er niet snel werk gemaakt wordt van de renovatie ervan…

6 augustus 2022

Drie jaar na het eerste bezoek, waarvan je de foto's hierboven ziet, was ik terug in de buurt van Bureau Central, op de terugweg van een andere industriële site in de buurt. Bij het eerste bezoek was het al vrij laat op de dag en begon het al te schemeren. Het bezoek werd daardoor in feite wat te kort om het enorme gebouw helemaal te bekijken. Bij dit tweede bezoek kon ik rekenen op meer, beter en langer licht. Tijd dus om nog eens een kijkje te gaan nemen. Het verval heeft er de voorbije 3 jaar duidelijk niet stil gestaan. Sommige delen zijn inmiddels ingestort. De mooie schrijfmachine uit de reeks hierboven, is met de noorderzon verdwenen... Toch bleef er zeker nog meer dan genoeg over om een hele reeks plaatjes van te schieten.