Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Brouwerij Eylenbosch

Brouwerij Eylenbosch

De legendarische geuze- en lambiekbrouwerij.

13 januari 2018

De eind 19de-eeuwse geuze- en lambiekbrouwerij Eylenbosch kwam tussen 1851 en 1894 fasegewijs tot stand. De pas opgerichte gebouwen bevonden zich rondom een gesloten binnenkoer. Centraal langs de steenweg lag de oude brouwerswoning. Rond 1930 werd de stoombrouwerij ten zuiden van de site gedeeltelijk heropgebouwd, evenals de oude woning. Waarschijnlijk werd toen de nieuwe brouwtoren gebouwd. Er is niet meer informatie bekend over de oprichting van de brouwerijgebouwen en hun inrichting.

De brouwerij werd in 1989 overgenomen door Brouwerijen de Keersmaeker en later door Alken Maes. Sindsdien werd de site sterk verwaarloosd. Sinds 2004 verliet brouwerij Alken Maes de site. De installaties bleven tot het begin van de 21ste eeuw onaangeroerd. Momenteel is de brouwerij echter quasi volledig ontmanteld.

In het najaar van 2017 werd door de nv Emile Eylenbosch bekend gemaakt dat na een lange administratieve lijdensweg eindelijk groen licht werd gegeven voor de reconversie van de site. De brouwerij zal ruimte bieden aan 55 grote en kleinere appartementen, lofts en commerciële ruimtes rond een centraal binnenplein. De werken gaan in het voorjaar van 2018 van start en zullen in 2021 voltooid zijn…