Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo
  • Bone Church

Bone Church

Menselijke beenderen in een verlaten kerk.

2 oktober 2022

Ruim dertig jaar wacht dit prachtige geklasseerde kerkje al op een broodnodige renovatie, net zoals de even verderop gelegen Gravestone Church. Ook hier zijn het financiële redenen die de restauratie in de weg staan... Het gemeentebestuur liet begin 2020 scheurmeters installeren om de stabiliteit van het gebouw te achterhalen, maar bijna drie jaar later heeft dat nog niets bijgedragen aan een structurele oplossing.

Deze gotische kerk werd gebouwd in kalksteen in de tweede helft van de 16e eeuw. Ze werd gedeeltelijk herbouwd in baksteen, waarschijnlijk omstreeks 1715, werd nogmaals uitgebreid gerestaureerd omstreeks 1870. Toen werd de façade gewijzigd met de toevoeging van een portaal en neogotische ramen. De laatste werken werden uitgevoerd halverwege de jaren 1950, nadat de kerk enkele jaren eerder geklasseerd werd als monument.

Het meest frappante element in deze mooi vervallen kerk, is wel de aanwezigheid van menselijke beenderen, die nog nonchalant en onrespectvol te kijk werden gelegd op een kleine pupiter nabij het altaar. De naam Bone Church is dan ook te danken aan de aanwezigheid van deze beenderen...