Architectuur

Architectuur

In de lijn van urban exploring, maar toch niet helemaal hetzelfde. Iets waar ik in de toekomst zeker meer aandacht wil aan besteden, is het fotograferen van bijzondere gebouwen of structuren. Ik hou in fotografie van opvallende vormen en kleuren, van een mooi lijnenspel, van contrasten, lichten en schaduwen… Architectuur leent zich daar prima toe! Hieronder vind je alvast enkele bijzondere gebouwen die ik mocht fotograferen.

 


STATION LUIK-GUILLEMINS


Een bijzonder opvallend staaltje moderne architectuur, is het hoofdstation van Luik, gelegen in de wijk Guillemins. Het gebouw van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De constructie bestaat uit een monumentale overkapping van 160 m lang en 35 m hoog.

 

 


PARKBRUG – ANTWERPEN


De 67 meter lange Parkbrug in Antwerpen verbindt het Eilandje met Park Spoor Noord. Langs de kant van het Eilandje rust de Parkbrug op de London Tower, aan de andere op het kopgebouw van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. De brug werd op 8 juli 2016 officieel geopend. Het Brusselse Ney & Partners, gespecialiseerd in bruggenbouw, nam het ontwerp voor haar rekening. In 2017 sleepte Parkbrug in Berlijn de ‘Footbridge Award 2017’ in de wacht in een internationale wedstrijd, georganiseerd door het tijdschrift Bridge design & engineering, hét tijdschrift van en voor bruggenbouwers.

 

 


PORT AUTHORITY


Nog in Antwerpen, meer bepaald op ‘het Eilandje’ is het Havenhuis van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid (1950-2016). te vinden. Bovenop de oude beschermde, in 1922 opgetrokken brandweerkazerne werd een spectaculaire nieuwe constructie gebouwd. Het nieuwe gedeelte is een gestileerde romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet. De buitenvlakken van het gebouw werden geconcipieerd als de facetten van een diamant, waarmee de status van Antwerpen als wereldhaven en haar diamantnijverheid benadrukt wordt. De buitengevels en de bedaking van de vroegere kazerne blijven onveranderd. In maart 2018 werd het Havenhuis in Cannes bekroond met de jaarlijkse prijs van de Marché International des Professionnels de l’IMmobilier als “het best gerenoveerde gebouw”.

 

 

In dit deel van de Antwerpse haven valt trouwens nog allerlei moois te bewonderen en fotograferen. Vanuit het Droogdokkenpark heeft men bijvoorbeeld zicht op het havenhuis, maar ook op de Waagnatie. Aan de Waagnatie vallen enkele bijzonder mooie graffiti kunstwerkjes te bewonderen (voor wie er van houdt).

 

 


SPOORWEGKATHEDRAAL


De Antwerpenaren noemen hun hoofdstation, Antwerpen-Centraal, liefhebbend de ‘Spoorwegkathedraal’. Van zodra je binnenstapt in de imposante lokettenzaal met het 75 meter hoge koepelgewelf, begrijp je meteen waarom deze naam zo toepasselijk is.

Het stationsgebouw werd opgetrokken tussen 1899 en 1905. Antwerpen-Centraal was oorspronkelijk en tot 2007 een ‘kopstation’. Het was m.a.w. een station waar de treinen binnenreden, maar moesten omkeren om terug te kunnen vertrekken. Tussen 1998 en 2007 werd het station door middel van ondertunneling omgevormd tot een doorvoerstation. Het stationsgebouw is opgetrokken in eclectische stijl door Louis Delacenserie, de befaamde Belgische architect, die zich voor dit ontwerp liet inspireren door een stationsgebouw in Zwitserland en het Pantheon in Rome. Aansluitend aan het ontvangstgebouw liggen de bovengrondse perrons met tien kopsporen, overkapt door een 43 meter hoge stalen constructie naar een ontwerp van ingenieur Clément Van Bogaert. Het bouwen van de overkapping alleen al nam 4 jaar in beslag! Het station werd op 11 augustus 1905 geopend.

Het gebouw viel meermaals in de prijzen en behoort tot de wereldtop. In 2010 werd hij verkozen tot het mooiste station van Europa en in 2014 werd hij door de Brits-Amerikaanse nieuwssite Mashable zelfs tot mooiste treinstation ter wereld uitgeroepen.

Het station behoort tot de vijf drukste stations in België. Om een en ander op een rustig moment vast te leggen op de gevoelige plaat werd aan de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen toestemming gevraagd om buiten de openingsuren te fotograferen.

Ga zeker ook eens kijken naar de wonderlijk mysterieuze reeks die collega-fotograaf Paul hierover maakte op zijn website Straatfoto.eu

 

 


WORDT VERVOLGD…


Er zijn nog talloze mooie gebouwen en infrastructuren die ik in de toekomst wil bezoeken en fotograferen. Dit project wordt dus zeker nog verder aangevuld…

 

Gepost op: 1 mei 2020
Scroll Up