Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo

Over de praktijk

Urbex en de praktijk

Enkele tips & tricks om aan de slag te gaan.

Via deze pagina wil ik beginnende urban explorers graag wat tips & tricks meegeven. Het is slechts een summiere basis en is steeds voor aanvulling en verbetering vatbaar. Als je zelf interessante informatie hebt en die graag wil delen met anderen, verbeteringen of aanvullingen wil doorgeven, dan kan dat via het contactformulier onderaan deze pagina.

Hoe vind je locaties?

 

  • Bezoek websites, Instagrams, Facebookprofielen ... van andere urban explorers. Bestudeer aandachtig hun foto's. Zoek naar unieke, kenmerkende details.
  • Google is your friend! Zoek op de details en combinaties van details. Probeer zo de echte naam van een locatie te achterhalen.
  • Houd de pers in de gaten. Artikelen over urban exploring bevatten nogal eens details waarop je verder kan zoeken. Sommige "jounalisten" geven zelfs het adres van de locatie mee...
  • Google Earth is your bestest friend! Via deze tool kan je plaatsen bezoeken vanuit het comfort van je luie zetel. Je kan zeer gedetailleerd rondkijken in de omgeving, op zoek naar potentieel leegstaande locaties.

INTERESSANTE LINKS

  • Download Google Earth
  • Maps With Me (zeer degelijke app waarin je je eigen kaartbestanden kan inlezen, zodat je al je gegevens steeds bij de hand hebt op je smartphone)

Hoe vind je mensen om mee op pad te gaan?

 

 

  • Sluit je aan bij een degelijke Facebook-groep die zich focust op urban exploring, zoals bijvoorbeeld Urbex NationProbeer daar contacten te leggen. Vaak volstaat het om een berichtje te posten waarin je aankondigt dat je interesse hebt om eens mee op pad te gaan.
  • Neem deel aan groepsactiviteiten. Urbex Nation organiseert af en toe groepsevenementen op legale locaties. Het is makkelijker om persoonlijk nieuwe contacten te leggen dan via Facebook.

INTERESSANTE LINKS


Wat neem je mee?

 

  • Je camera (duh!)
  • Extra geheugenkaartjes (vooraf geformateerd - formateren doe je trouwens best rechtstreeks met je camera)
  • Extra opgeladen batterij(en) voor je camera. Draag je reservebatterij(en) bij koud weer dicht op je lichaam. Je lichaamswarmte zal het vermogen van je batterij beter conserveren!
  • Statief. Liefst een licht, maar toch stevig statief. Je zal vaak in donkere omstandigheden fotograferen, met lange sluitertijden. Een degelijk statief is in zo'n geval onontbeerlijk!
  • Schoonmaakmateriaal voor je camera en lens. Een fibre lensdoekje, een blaasbalgje,... Urbexlocaties hebben de neiging nogal stoffig, tot zelfs ronduit goor te zijn. Foto's maken lukt zoveel beter met een propere lens! :-D
  • Een sterke, maar toch lichte zaklamp. Het is cruciaal dat je in donkere, verlaten gebouwen kan zien waar je loopt!
  • Zorg voor eten en drank. Je blijft soms een behoorlijk lange tijd op een locatie en het is altijd belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven. Een flesje water en eventueel enkele snacks om de innerlijke mens te versterken, zijn geen overbodige luxe!

Hoe maak je foto's in vaak moeilijke en donkere omstandigheden?

 

Fotografie is schrijven met licht. Letterlijk! :-D Het woord fotografie is immers afgeleid van de Griekse woorden 'phōtos' (licht) en 'graphé' (schrijven of tekenen). De essentie van fotografie kan dan ook samengevat worden in de 'belichtingsdriehoek':

  • Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die op de sensor valt
  • De ISO bepaalt de intensiteit van het licht dat op de sensor valt
  • De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor valt

Deze drie instellingen hebben ook een belangrijke invloed op de scherpte van je foto's. Wanneer je volautomatisch fotografeert, zal je camera de 'optimale' instellingen kiezen. Hij stemt dan deze drie elementen van de belichtingsdriehoek op elkaar af naargelang de omstandigheden. Je heb zelf geen enkele invloed op het resultaat... Wanneer je half-automatisch of manueel fotografeert, kan je zelf met de instellingen spelen en tot betere resultaten komen.

DIAFRAGMA

Door het diafragma verder open te zetten (een laag f-getal), creëer je een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond. Voor een grote scherpte-diepte in je foto kies je dus voor een klein diafragma (een hoog f-getal), bvb. 11.

ISO

Door de ISO aan te passen, verhoog of verlaag je de intensiteit waarmee het licht op je sensor valt. Wanneer je volautomatisch fotografeert, heeft je camera nogal eens de neiging om naar erg hoge ISO-waarden te gaan. Je kan dan langer 'uit de hand' fotograferen, maar je beeld zal veel meer onderhevig zijn aan 'ruis' (witte of grijze spikkeltjes in de donkere partijen). Op die manier kan de ISO de scherpte van je beeld negatief beïnvloeden. Om tot scherpe foto's, met mooie en egaal donkere partijen te komen, fotografeer je dus best op een zo laag mogelijke ISO-waarde...

SLUITERTIJD

Wanneer je met een klein diafragma fotografeert en met een lage ISO-waarde, laat je dus een kleine hoeveelheid licht binnen, dat ook nog eens van een lage intensiteit is. Om je sensor toch voldoende te belichten, zal je dus met lange sluitertijden moeten werken, zodat je sensor lang belicht wordt en toch een helder beeld kan vastleggen. Dat heeft dan weer het grote nadeel dat je niet langer 'uit de hand' kan fotograferen, maar dat een degelijk statief onontbeerlijk wordt. Nu weet je meteen de reden waarom urban explorers nooit zonder statief op pad gaan.

INTERESSANTE LINKS

  • Digitale fotografietips (interessante website met een volledige basiscursus; zeer bevattelijk uitgelegd en gestoffeerd met voorbeelden)
  • Photofacts (Nederlandse website met massa's nuttige informatie voor beginnende en gevorderde fotografen)