Over Urban Relics

Over Urban Relics

Welkom bij URBAN RELICS. Deze website is de veruitwendiging van twee passies die een groot, zo niet het grootste deel van mijn vrije tijd inpalmen: urban exploring en fotografie. De baseline “uncovering forsaken beauty” (het blootleggen van verlaten schoonheid) benadrukt de verweving van deze beide passies, namelijk het in beeld (proberen) brengen van de woeste schoonheid die ontstaat in en rond verlaten en vervallen menselijke bouwwerken, waar de natuur het terug van de mens heeft overgenomen.

 

Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke, vervallen gebouwen.

Hoewel er uiteraard geen wettelijke of afdwingbare statuten en regels voor urban explorers bestaan, houden de meesten (ik ook) zich aan de gedragslijn: “Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto’s mee“. Met andere woorden: verlaten locaties worden met de nodige omzichtigheid en met respect benaderd. Er wordt niets stukgemaakt of er wordt op geen enkele manier schade aangericht en er wordt zeker nooit iets meegenomen als “souvenir”. Het is immers niet omdat iets verlaten is, dat het niemands eigendom meer is…

Omdat urbex-locaties jammer genoeg maar al te vaak ten prooi vallen aan dieven, pyromanen en vandalen, worden er nooit details (adressen, GPS-coördinaten) vrijgegeven van de locaties die we bezoeken. Vraag er dus ook niet naar!

Het luik fotografie is een “work in progress”. Ik volgde een “basic” avondopleiding om me de basisprincipes van de fotografie eigen te maken. Eens men deze basistechnieken enigszins onder de knie heeft, wordt het vooral een kwestie van “trial and error”. Ik leer nog bij iedere uitstap nieuwe dingen, nieuwe technieken, nieuwe invalshoeken, andere composities en bewerkingstechnieken. Ik mag hopen dat er tussen de oudste en nieuwste reportages toch een zekere evolutie waarneembaar is…

Het materiaal waarover ik momenteel beschik:

  • Canon EOS 70D
  • Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM (uitbreiding standaardlens)
  • Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (groothoeklens)
  • Canon EF 50mm f/1.8 STM (prime lens)
  • Sirui T1004XL (statief)

Naast urban exploring houd ik ook van landschaps- en architectuurfotografie en wil ik me in de toekomst zeker ook eens wagen aan straatfotografie.

Scroll Up