Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo

Pritzer Fac herleeft

Na vele jaren van leegstand en verloedering is er eindelijk terug hoop voor het monumentale Institut Montefiore in Luik, het voormalige college Elektrotechniek en Informatica van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Universiteit van Luik.

Ruim vijf jaar geleden bracht ik voor het eerst een bezoek aan dit magnifieke college. Wegens tijdsgebrek bleef bezoek toen beperkt tot de gebouwen vooraan, meer bepaald het hoofdgebouw met de bibliotheek en leeszaal en het gebouw met het grootste auditorium. Een tweede bezoek voor het achterliggende gebouw met de laboratoria en de kleinere auditoria bleef jammer genoeg uit...

Door een gelukkig toeval kwam ik onlangs in contact met de nieuwe eigenaar van de site, die me vroeg of mijn foto's mochten gebruikt worden om het interne aankoop- en verbouwingsdossier te stofferen. Een uitgelezen kans om bijna op de kop vijf jaar na mijn eerste bezoek alsnog het achterliggende gebouw te ontdekken en fotograferen.

De site werd in 2019 gekocht door de intercommunale Resa (verdeling van elektriciteit en gas), die er na de verbouwing haar maatschappelijke zetel zal onderbrengen en er de 600 werknemers, die nu over vier locaties verspreid zitten, te centraliseren. De nodige vergunningen om de geklasseerde gebouwen te restaureren werden inmiddels afgeleverd en de voorbereidende werken zijn al van start gegaan. Een mooi symbolisch nieuw leven voor het voormalige instituut, dat zijn connectie met elektriciteit behoudt.

Klik op de links hieronder om de beide fotoreeksen te bekijken:

Reacties zijn uitgeschakeld.