Salve Mater

Salve Mater

image_pdfimage_print

Dit omvangrijke, neotraditioneel ensemble werd opgericht halverwege de jaren 1920 als neuro-psychiatrische kliniek Salve Mater en bestaat uit diverse paviljoenen verspreid in het noordelijke deel van het oorspronkelijke kasteelpark. De paviljoenen zijn van elkaar gescheiden door een rechtlijnig drevenpatroon, als overblijfsel van de 19de-eeuwse aanleg rondom het Kasteel de Spoelberch. Nadat Karel de Spoelberch in 1907 zonder afstammelingen overleed, kwam het kasteel met het park in 1915 in het bezit van de Leuvense universiteit. Die gaf het in erfpacht aan de Zusters van Liefde om er een ‘zinneloozengesticht’ in te richten. De kliniek ging deel uitmaken van het UZ Leuven als Universitair Psychiatrisch Centrum, tot alle afdelingen eind jaren 1990 verspreid werden over andere ziekenhuizen. Het laatste paviljoen werd in 2007 ontruimd. De paviljoenen vertonen meestal een grosso modo H-vormige plattegrond. Het zijn functionele bakstenen constructies van twee à drie bouwlagen onder overwegend pannen zadel- en schilddaken.

Het complex wordt momenteel grondig gerenoveerd en omgevormd tot een site voor wonen en werken. Enkele paviljoenen werden reeds voltooid en worden al bewoond. Dit paviljoen, Sint-Cecile, is het laatste gebouw dat nog in een mooie staat van verval verkeert.

 


 

Gepost op: 1 juli 2017

2 thoughts on “Salve Mater

  1. Knappe foto’s Peter! Heb je een idee of het nu nog toegankelijk is? Ik zou dit weekend eens willen gaan kijken… Is dit Paviljoen, Saint Cécile, gemakkelijk te vinden? Alvast bedankt voor een seintje!

    1. Hoi Leen,

      Allereerst bedankt voor het leuke compliment! 🙂 Toen ik Salve Mater bezocht, was dit paviljoen vrij makkelijk te vinden. Het is het eerste na de “dokterswoning” wanneer je het domein op komt van de kant van de grote steenweg. Maar dat is intussen bijna een jaar geleden en de werken zullen daar in die tijd niet hebben stilgestaan, veronderstel ik… Ik zie er toch nog steeds foto’s van verschijnen, dus zeker de moeite om even een kijkje te gaan nemen! 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up