Paper Mache

Paper Mache

DN werd in 1827 geboren. In 1851 stichtte hij een handel in lompen, het basismateriaal voor de fabricatie van papier. Eind 1860 vroeg hij aan het gemeentebestuur om een papierfabriek met twee stoommachines te mogen bouwen, op een stuk land gelegen langs een kanaal.

De fabriek zou papierdeeg maken, met als grondstof stro, dat zou worden aangevoerd per schip uit Nederland, via het kanaal. Wellicht was DN toen al op de hoogte van de plannen voor de aanleg van de ‘ijzeren weg’ die in 1868 in gebruik werd genomen en langs zijn fabrieksterrein liep.
Vrij snel werd er 8 ton papierdeeg per dag geproduceerd. Een werkdag duurde ongeveer 12 tot 14 uur, zowel voor mannen als voor vrouwen. DN liet ook huizen bouwen voor zijn arbeiders, stichtte dag- en avondscholen, en liet naast de steeds groter wordende fabriek ook een bakkerij, een crèche en een bibliotheek bouwen voor de arbeiders van zijn fabriek.

Rond 1875 produceerde de papierfabriek dagelijks ongeveer 40 ton papierdeeg, maar de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland zorgde voor een gebrek aan stro. Daarom ging DN experimenteren met naaldhout. De houtvezels werden gekookt in een oplossing van calcium en bisulfiet om er papierdeeg van te maken.

In april 2004 ging de papierfabriek in vereffening.

 

 

Gepost op: 20 maart 2016

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up