Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo

Hoogoven Mania

Voor een bezoek aan een hoogoven ben ik altijd te porren. Dat ik een zwak heb voor die imposante staalreuzen zal na 13 bezoeken aan HFB in Luik geen verrassing meer zijn. Recent kreeg ik de kans om enkele grotere en kleinere broertjes te bezoeken, de ene nog indrukwekkender dan de andere...

Mijn eerste kennismaking met de staalindustrie was in 2016, tijdens een bezoek aan de inmiddels ter ziele gegane HF6. Buiten enkele telefoonshots, zijn daar jammer genoeg geen foto's van bewaard gebleven. Toch werd hier het zaadje geplant van mijn voorliefde voor grote industriële sites.

HF6 werd jammer genoeg ontmanteld voor ik de kans kreeg een tweede bezoekje te brengen, maar met de even verderop gelegen HFB kon ik die gemiste kans ruimschoots goedmaken. Na ruim een dozijn bezoeken kreeg HFB een bijzondere plaats op deze website: Haut Fourneau B. Hier vind je in een handig overzicht trouwens ook wat meer uitleg over de werking van zo'n hoogoven...

HF4 Revisited

Wie het industriële verleden van België van nabij wil bekijken, komt al gauw in Charleroi terecht. Meer bepaald op de enorme site rondom de hoogoven HF4. De site is dusdanig groot, dat de verschillende onderdelen ervan als afzonderlijke urbexlocaties beschouwd worden. Zo vind je er onder meer Blue Power Plant, Wet Dogs Plant, Black Cokes en Salle Compresseurs.

Mijn eerste bezoek, of beter: mijn eerste poging om deze hoogoven te bezoeken, dateert van 2018. Dat bezoek werd jammer genoeg voortijdig afgebroken door een kennismaking met een overijverige bewaker. Het duurde maar liefst zes jaar vooraleer er een tweede (en deze keer succesvolle) poging kwam... Veel van de flankerende gebouwen werden ondertussen gesloopt, maar de hoogoven zelf is er nog in al zijn glorie. Het is ook aan de immer alerte bewaking te danken dat de hoogoven in een uitzonderlijk goede staat bewaard is gebleven.

Klik op onderstaande link om de volledige reeks te bekijken van de bezoeken van 2018 en 2024.

HFX, het hoogoven-trio

Dit hoogovenbedrijf stak al lang mijn ogen uit. Iedere keer wanneer we er in de buurt waren, gingen we even kijken of en hoe we op het terrein zouden kunnen komen. Ook hier is de immer aanwezige bewaking altijd zeer alert. Het vergde meerdere pogingen en een keertje belachelijk vroeg opstaan om bij duisternis het terrein te betreden. Wanneer dat dan lukt en je ziet in het halfduister die drie gigantische hoogovensilhouetten voor je opdoemen, maakt het urbexhart toch wel even een klein sprongetje van blijdschap.

Ook hier zijn - dank zij de oplettende bewaking - zo goed als geen sporen van vandalisme te vinden. Natuurlijk verval des te meer! De eerste van de drie hoogovens die we probeerden te beklimmen, was in dermate slechte staat, dat we beslisten om geen onnodig risico te nemen. De tweede en middelste van de drie was in veel betere staat. Buiten de hoogoven zelf bezochten we op deze site ook de voormalige elektriciteitscentrale, die nu een aantal gigantische "blowers" herbergt (eentje voor elke hoogoven), die de warme lucht in de hoogovens moesten blazen. Zeker ook een kijkje waard!

Klik op onderstaande link om de volledige reeks te bekijken.

Mini Blast Furnace

De derde en laatste in het rijtje is meteen ook de kleinste, maar zeker niet de minste. De "mini" hoogoven bevindt zich in een uithoek van een uitgestrekt terrein rondom één van Luxemburg's grootste staalbedrijven. Het staalbedrijf zelf is nog actief, maar deze hoogoven werd al enkele jaren geleden gedoofd. Een deel van de aanpalende gebouwen werd al gesloopt, maar er bleef toch nog genoeg over om een bezoekje te brengen...

Klik op onderstaande link om de volledige reeks te bekijken van dit "kleine" hoogoventje.

Reacties zijn uitgeschakeld.