Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo

HFB Doorgelicht

Een van de grootste en bekendste industriële sites in België, die eerstdaags voorgoed zal verdwijnen. Maar hoe werkt zo'n hoogovenbedrijf nu eigenlijk? Wat zijn de verschillende onderdelen en hoe verhouden ze zich tot elkaar?

Haut Fourneau B, of kortweg HFB beslaat een terrein van ruim 35 hectare op het grondgebied van Ougrée, een deelgemeente van Seraing in de provincie Luik. Met de bijna 100 meter hoge hoogoven, die boven Ougrée uittorent, is de HFB-site beeldbepalend voor het stadje.

De site bevat in feite meerdere fabrieken, die onderling met elkaar verbonden zijn en allen ten dienste staan van de optimale werking van de hoogoven zelf. Wie de site voor de eerste keer bezoekt, wordt al gauw overweldigd door de enormiteit en de complexiteit van het geheel. Je weet in feite niet waar eerst kijken of waar je überhaupt naar aan het kijken bent...

Om één en ander wat de kaderen en te duiden, schreef ik een kort (nou ja, kort...) artikel rond de basisprincipes van het hoogovenbedrijf, waarin ik de werking van zowel de hoogoven zelf, als van de geannexeerde fabrieken, zoals onder meer de sinterfabriek, de cokesfabriek en de krachtcentrale omschrijf. Het artikel heeft zeker niet de pretentie wetenschappelijk, of zelfs maar volledig te zijn, maar geeft slechts een summier overzicht. Het dient in eerste instantie ter ondersteuning van het beeldmateriaal dat ik tijdens 13 bezoeken tussen 2015 en 2022 bij elkaar sprokkelde.

Met een klik op de onderstaande link kom je bij het artikel terecht en van daaruit kan je telkens doorklikken naar de bijhorende fotoreportages.

Reacties zijn uitgeschakeld.