Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo

Charbonnage H: een oude bekende

Hernieuwd bezoek aan de nog steeds mooie en goed geconserveerde schachtbok van een sinds 30 jaar stilgelegde steenkoolmijn.

Het is alweer bijna zes jaar geleden toen ik deze verlaten schachtbok voor het eerst bezocht. Als ik mijn voorkeur voor industriële locaties zou moeten verklaren, dan heeft dit kleine stukje industrieel erfgoed daar zeker in grote mate aan bijgedragen. Het was destijds een van de eerste industriële locaties die ik te zien kreeg en de vonk sloeg meteen over.

Ik was toen een beginnend fotograaf en wist amper de voorkant van de achterkant van mijn fototoestel te onderscheiden. De fotografische pogingen die uit dat eerste bezoek voortkwamen, waren dan ook nooit voor publicatie vatbaar. Het voornemen om er ooit nog eens terug naartoe te gaan, was er dan ook al van bij aanvang. Hoewel ik bescheiden genoeg ben om te (h)erkennen dat er fototechnisch gezien altijd ruimte is voor verbetering, mag ik toch wel pretenderen dat ik in de voorbije zes jaren een en ander heb opgestoken en durf ik deze reeks nu toch op het wereldwijde web los te laten...

Ik was alleszins bijzonder aangenaam verrast om te zien dat de locatie er nog exact bij ligt zoals zes jaar geleden. Hoogst uitzonderlijk dezer dagen. Vandalen, plunderaars en brandstichters gunnen deze kleine, maar fijne locatie blijkbaar geen tweede blik waardig. Laten we hopen dat dat ook zo blijft.

De schachtbok en een aanpalende watertoren bevinden zich aan het uiteinde van een grote mijnsite, die de voorbije jaren een grondige reconversie onderging. Nieuwe bedrijven, culturele activiteiten en zelfs een school vonden in de oude mijngebouwen een nieuw onderkomen. Ik vond geen informatie over het lot van de schachtbok en de watertoren. Met een beetje geluk wacht hen ook een mooie nieuwe toekomst...

Klik op de link hieronder om de volledige fotoreeks te bekijken.

Reacties zijn uitgeschakeld.