Rechtermuisklik werd uitgeschakeld voor deze website.
logo

Funerair Erfgoed

Een impressie van de indrukwekkende Belgische "Père Lachaise" begraafplaats, die - hoewel ernstig onderkomen - een schat aan funerair erfgoed herbergt.

Veel mensen beschouwen een begraafplaats als een eerder "luguber" oord. Ze beperken hun bezoeken dan ook tot de begrafenissen van familieleden, of het obligate bloemenmomentje rond allerheiligen. Nochtans bestaat er geen serener en meer rustgevend oord dan een begraafplaats. Zeker wanneer het eentje is zoals het Belgische antwoord op het wereldvermaarde Père Lachaise in Parijs.

De vergelijking met Père Lachaise is vooral te wijten aan het aantal bekenden en notabelen die hier een laatste rustplaats vonden. Onder hen striptekenaar Hergé en Charles Woeste, boegbeeld van de katholieke partij, maar ook de belangrijke bankiersfamilie Lambert en de adellijke familie Allard, met een eigen crypte en mausoleum vooraan de begraafplaats. Verder zijn er ook enkele imposante grafmonumenten te zien van Joodse diamant- en bankiersfamilies.

Deze begraafplaats werd aangelegd tijdens een cholera-epidemie in de tweede helft van de 19de eeuw. Ze bleef gedurende bijna honderd jaar in gebruik. Het kerkhof biedt een vrij volledig overzicht van alle grote tendensen in de grafkunst in deze streken vanaf het einde van de 19de eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Klik op de onderstaande link voor een bezoek aan het fotoalbum over dit impressionante kerkhof.

Reacties zijn uitgeschakeld.